Zumbucca (model z roku 2014)


Ergonomický nosič Zumbucca je vyrábaný na objednávku priamo na Slovensku.

Výrobca uvádza, že je určený na nosenie detí od narodenia do veku cca 3rokov. Hoci nosič je možné ušiť i s novorodeneckou vložkou, dieťa mladšie ako 2-3 mesiace je zložitejšie do nosiča správne napolohovať, potrebuje do neho vyrásť, spevnieť. Na základe vlastnej skúsenosti som názoru, že v jeho štandardnej veľkosti je vhodný do veku cca 2rokov, potom už začína byť dieťatku malý.

Ak vám už táto veľkosť nestačí a ste s nosičom spokojní, v ponuke je i batoľacia verzia nosiča – Zumbucca XXL.

V Zumbucce sa dá nosiť vpredu, na boku i na chrbte, čo využijete najmä pri trošku starších, ťažších deťoch, keďže nosiaci váhu dieťaťa na chrbte pociťuje menej ako pri nosení vpredu.
 

Materiál

Nosič je vyrábaný zo 100% bavlnenej látky. Každý nosič je originálom, nenájdete dva nosiče vyrobené z tej istej látky, čo považujem za veľmi atraktívnu výhodu. Látku si záujemca volí z ponúkaných možností (na výber býva 5-10 rôznych látok), ktoré výrobca obmieňa približne každé dva týždne. Farebné a vzorované prevedenie je teda veľmi pestré a záleží len na preferenciách nosiaceho, aké si vyberie.

Bedrový pás

Je možné vyhotoviť ho v dvoch prevedeniachštandardný alebo spevnený. Túto možnosť voľby veľmi vítam. Hoci sama preferujem pevné bedrové pásy (tento by som prirovnala k bedrovému pásu Manducy), iným nosiacim naopak vyhovuje štandardný, mäkkší bedrový pás (podobný má napr. Kibi).

Je ťažké slovami opísať rozdiel medzi nimi, najideálnejšie je vyskúšať si oba a rozhodnúť sa na základe vlastného pohodlia. Za menšiu nevýhodu považujem polstrovanie bedrového pásu len na šírku chrbtovej opierky. Prijala by som, ak by látka bedrového pásu bola dlhšia a teda po väčšej dĺžke vypodložila popruh bedrového pásu. Spona bedrového pásu je istená trojmo, čo zvyšuje bezpečnosť nosiča.

Ramenné popruhy

Sú dostatočne široké a vystužené, takže ma ani pri dlhšom nosení nerezali, neťahali.

Chrbtová opierka

Je o niekoľko pár centimetrov širšia i vyššia ako napr. pri Manduce, z čoho vyplýva, že dieťatko z nej „vyrastie“ o pár mesiacov neskôr ako pri spomínanom konkurenčnom nosiči. Na druhej strane bude však novorodencovi či maličkému dieťatku v prvých mesiacoch o to väčšia.

Dá sa predĺžiť o cca 7 cm otvorením zipsu. Pri menších deťoch to oceníte ako podporu hlavičky, keď  dieťatko zaspí a pri väčších deťoch je vďaka tejto možnosti nosič použiteľný dlhšie obdobie (do spomínaných cca 2rokov). Opierka je príjemná na dotyk, mäkká, nie príliš hrubá, čo oceníte najmä v lete.

Novorodenencká vložka

To, či bude novorodenecká vložka súčasťou nosiča, je na rozhodnutí kupujúceho. Ak plánujete nosič používať pre dieťatko mladšie ako 2-3mesiace, odporúčam objednať si ju, cena sa navýši o cca 5Eur. Neskôr, keď už bude dieťatko väčšie a nebude už využívaná, je možné vložku zložiť a zachytiť gumičkami vo vnútri nosiča, takže prekážať nebude.

Kapucňa

Je fixnou súčasťou nosiča. Je zložená a schovaná v hornej časti chrbtovej opierky. Pri použití sa z vrecka jednoducho vyberie a gumičkami uchytí o gombíky vo vrchnej časti ramenných popruhov.

Extra kapsička

K nosiču je možné objednať si za extra príplatok i malú kapsičku, ktorá sa uchytáva na bedrový pás. Môžete si do nej uložiť napríklad kľúče, peniaze, doklady, či iné drobné predmety.

Cena

Pohybuje sa od 70 Eur vyššie, v závislosti od vybranej látky a novorodeneckej vložky.

Údržba

Výrobca odporúča len ručné pranie, čo nepoteší.

Veta na záver: 

Nosič slovenskej výroby za výhodnú cenu, vhodný pre deti vo veku 3-24mesiacov, pre nosiacich rôznych postáv, ktorí si môžu vybrať nielen svoju jedinečnú farebnú kombináciu a vzor, ale takisto zvoliť medzi rôznymi typmi bedrového pásu.

Výhody:

Každý kus je originálom - možnosť voľby látky nosiča, možnosť výberu typu bedrového pásu, novorodenecká vložka môže/nemusí byť súčasťou nosiča, príjemný materiál, nastaviteľná na rôzne typy postavy, chrbtová opierka sa dá predĺžiť, cena, podpora slovenského výrobcu

Nevýhody:

Ručné pranie, chrbtová opierka sa nedá rozšíriť, nosič zatiaľ neprešiel procesom testovania a certifikácie

Od januára 2015 sa tento model Zumbuccy už nevyrába. Recenzia nového, aktuálneho, modelu pribudne čoskoro.

Fb: https://www.facebook.com/SikovneRukyBakicova?fref=ts

Katarína Eliašová