Poloha novorodenca

Dobrý deň. Máme 6týždňového synčeka a chceli by sme ho nosiť v šatke, no už na začiatku sme natrafili na dosť veľký problém - ako ho do tej šatky vlastne vložiť? Ako tam má mať uložené nožičky? Niekde píšu návody, že ich má mať schované v kapse (aha, ešte že používame úväz Kríž s kapsou dnu), niekde, že vonku. Inde, že prekrížené pásy látky majú íst ponad, inde popod nôžky.. celý je tam pri vkladaní taký nejaký dokrivený, až sa ho tam bojím vkladať.. Ďakujem
Katarína

 

Verím Vám, že máte obavu pri vkladaní novorodeniatka. Je ešte také krehké. Ale každopádne, musíte si v prvom rade veriť hlavne Vy a v druhom ho po celú dobu istiť, kým ho nebude látka obopínať z každej strany - jedna ruka vždy istí, druhá pracuje so šatkou, pričom sa prestriedavajú.

Každé novorodeniatko je iné ako aj každý človek. Vezmite si ho do náruče v polohe, v akej bude uložené v šatke (hruď na hruď) a ono si už nôžky aj celkovo telíčko s hlavičkou uloží. Odsedujte si, ako si uložilo nožičky - či viac pod seba alebo viac od seba, nižšie, vyššie a podľa toho mu potom dopomôžte do tejto polohy aj pri vkladaní do šatky. Zadoček musí byť vždy podsadený - čiže nižšie ako pokrčené kolienka. Nesnažte sa ale nožičky tlačiť do kolienok nasilu. Len toľko, koľko Vám dovolí aj dieťatko.

Skúste si pozrieť aj TOTO VIDEO.

Dieťatko sa dá finálne "napraviť" aj po dokončení úväzu tak, že sa predkloníte a pohmírením ho "doposúvate". Takýmto spôsobom aj zistíte, či je dostatočne pevne utiahnuté k vášmu telu - aj po predklonení musí byť pritisnuté na Vás (pozor nie primačknuté), aby nemalo šancu ani v akejto polohe vypadnúť.