Noiga


Nosič je vyrábaný ručne v Českej republike. Je šitý na objednávku, doručený za cca 2-4 týždne. Ak by niekto potreboval mať nosič doma skôr, môže si vybrať z už vyhotovených modelov.

Vyrába sa v štyroch veľkostiach:

1) 0-3 roky
2) 0,5-3 roky
3) 1-4 roky
4) 2-5rokov

Ten, ktorý som mala možnosť testovať a vidíte ho i na fotografiách, bol nosič určený pre deti vo veku 6 mesiacov až 3 rokov. So spodnou hranicou sa plne stotožňujem, dieťatku mladšiemu ako pol roka by bol nosič skutočne veľký a navyše súčasťou tejto verzie nie je novorodenecká vložka pre tie najmenšie bábätká.

S vrchnou hranicou 3 roky som si však už menej istá. Evka na fotografii má 22mesiacov a 11,5kg. Myslím si, že nosič by jej sadol veľkosťou tak do 2,5roka, viac nie.

V Noige sa dá nosiť vpredu i na chrbte, čo je úplne postačujúce.

Materiál

100%bavlna, na dotyk príjemná, mäkká.

Farebné prevedenie

V čase písania recenzie bolo na výber vyše 30 rôznorodých farebných i vzorovaných prevedení, takže výber je skutočne široký a myslím, že každý si tam dokáže nájsť to svoje.

Bedrový pás

Dá sa charakterizovať veľmi jednoducho a výstižne – veľmi, veľmi mäkký, polstrovanie je skutočne minimálne. Osobne som sa ešte nestretla s podobným bedrovým pásom. Očakávala som preto, že sa bude lámať, rezať a tlačiť ma. Na moje prekvapanie to však nebolo až také tragické, avšak ako pohodlný by som ho tiež neoznačila.

Zaujímavosťou je, že na bedrovom páse sú dva popruhy a zároveň dve spony. Z hľadiska bezpečnosti je to určite výhoda, no z hľadiska praktickosti menšia nevýhoda, keďže treba rozopínať a zapínať dve (nielen jednu) spony.

Ramenné popruhy

Sú pre mňa najväčšou nevýhodou tohto nosiča – rovnako ako pri bedrovom páse, i tu je polstrovanie veľmi slabé, a to po celej dĺžke ramenných popruhov. Pri staršom, ťažšom dieťatku  režú, tlačia, viac cítiť váhu dieťaťa. Spona, ktorá sa zapína na chrbte a zabraňuje šmýkaniu ramenných popruhov z ramien, je výrazne väčšia ako bývajú tieto spony u konkurenčných nosičov. Možno je to len otázka zvyku. Mne sa však ňou práve pre jej veľkosť neobratne manipulovalo, ťažšie sa mi zapínala/rozopínala.

Šírka i výška chrbtovej opierky je fixne daná, nedá sa rozšíriť/zúžiť ani predĺžiť/skrátiť a teda ju  nie je možné prispôsobiť veľkosti dieťatka, čo vnímam ako dosť veľkú nevýhodu. Chrbtová opierka je tenučká, vhodná na leto. Neponúka však polstrovanie v časti dotýkajúcej sa stehienok dieťaťa, čo znamená, že pri holých nožičkách môže dieťa tlačiť a rezať.

Novorodenecká vložka

Obsahuje ju jedna z ponúkaných štyroch veľkostí nosiča, konkrétne 0-3 roky.

Kapucňa

Je odnímateľná, čo môže byť výhodou (keď ju nepotrebujem, z nosiča ju odopnem) i nevýhodou (ak ju odopnem, nie je k dispozícii v situáciách, kedy ju môžem neplánovane potrebovať). Na chrbtovú opierku sa prichytáva dvomi cvokmi, k ramenným popruhom sa upína pomocou suchého zipsu.

Kapsička

Nosič neponúka žiaden úložný priestor. Malú kapsičku, ktorá sa dá uchytiť na bedrový pás je však možné doobjednať za poplatok.

Cena

Pohybuje sa v rozmedzí 55 – 60Eur, čo považujem za obrovskú konkurenčnú výhodu.

Informácie o údržbe

Nie sú bežne dostupné, prepokladám však, že ich výrobca poskytuje zákazníkovi pri dodaní nosiča.

Veta na záver:

Nosič vhodný pre rôzne typy postáv nosiaceho, testovaný model pre deti vo veku 6 mesiacov až 2,5 roka, veľkosťou neprispôsobivý a vzhľadom na charakter ramenných popruhov nie veľmi pohodlný, široká paleta farebných a vzorovaných prevedení za vynikajúcu cenu.

Výhody:

nízka cena, tenučká chrbtová opierka (na leto), bezpečná dvojitá spona na bedrovom páse, rôzne farebné i vzorované prevedenia

Nevýhody:

veľmi slabé polstrovanie bedrového pásu a najmä ramenných popruhov, žiadne polstrovanie chrbtovej opierky v časti dotýkajúcej sa stehienok dieťaťa, šírka i výška chrbtovej opierky je fixne daná


Web: www.maggion.cz

Katarína Eliašová