Loktu She Bird Garden


Novučičká česká značka z Liberca, ktorú tvorí štvorica úžasných a kreatívnych nosiacich mamín pokračujúcich v tradícií nosenia našich krajov.

Loktu She. Určite je vám ten názov povedomý. Bodajby nie! V tzv. loktušách nosili naše prababky naše mamy a babky. Celá výroba už certifikovaných nosiacich pomôcok – šatiek, novodobých Loktu She-í sa odohráva v Českej republike. Tkajú sa na Vysočine a obšíva ich firma zamestnávajúca ľudí znevýhodnených na trhu práce. Kúpou týchto šatiek teda pomôžete viac ako len sebe ;) Okrem šatiek nájdete pod touto značkou aj nosiace oblečenie. Zatiaľ sú v ponuke nosiace kabáty, ale sortiment sa určite časom rozšíri ;)

Vtáčiky a kvapky

Maminy vyšli na úvod s dvoma sériamiBird Garden a Raindrops. Jednotlivé kusy z oboch sérií dostanete za rovnakú cenu:
veľkosť 3 cca 64 Eur (1 740 CZK)  
veľkosť 4 plus cca 8 Eur (220 CZK)
veľkosť 5 plus cca 20 Eur (540 CZK)
veľkosť 6 plus cca 28 Eur  (760 CZK)
veľkosť 7 plus cca 40 Eur (1 090 CZK).

V oboch sériách je použitá 100% česaná bavlna s gramážou okolo 280g/m2.

Ak by ste sa pre túto šatku rozhodli, pôjde len o farbu a vzor, ktorý vám viac učaruje ;) My sme mali tú česť vyskúšať Bird Garden Latte, veľkosť 6.

Poďme ale už k nášmu testovaciemu kúsku!

Šatka prišla v nádhernej a vkusnej plátenej taške. Prvý dojem upútala! Na dotyk veľmi príjemná a mäkučká. Nebola úplne nová, vypratá asi 2x a rovnako aj ožehlená. Naviazaná len pri fotení a na pár podporných skupinách. Nedá sa teda povedať, že by sa ju niekto snažil zanosiť. Už v takejto podobe by teda mohla jednoducho obopnúť aj malé bábätko.

Ja som ju prvý krát naviazala opäť až po vypraní a ožehlení. Starostlivosť o ňu je perfektná a jednoduchá. Žehliť by ju vôbec nebolo treba, ale je to môj zlozvyk aspoň pri prvom použití.. :) žehlila sa úplne ľahučko. Všeobecne sa veľmi málo krčila aj počas a po používaní.

Testovala som ju s našim vtedy 4mesačným, cca 7,5kg Viliamom na dlhšie 2-3 hodinové prechádzky a cca do 15min. aj so staršími babami – našou o mesiac 3 ročnou, takmer 15kg Luckou a aj jej kamoškou Ninkou, ktorá má cez 3roky a o cca 2kg menej :)

Jemná, mäkká, poddajná a akurát do ruky

Pri veľkosti 6 spomínanú gramáž v ruke cítite. Keby ste mali ale kratšiu šatku, bola by váha celkom zanedbateľná. Na svoju gramáž relatívne tenká (v porovnaní s vyslovene tenkými šatkami ale samozrejme hrubšia :)). Šírku má do tých klasických 70cm, čiže bola primeraná aj pri viazaní, aj po uviazaní na ramenách.

Viazalo sa mi s ňou veľmi príjemne ako so špuntom, tak aj „veľkými“ babami

Milý vzor má jemne vystúpený, no celkovo pôsobí mäkko. Nenechá ani na holom tele žiadne stopy.

Česaná bavlna ako aj technika tkania dodávajú šatke akurátnu pružnosť. Cítite ju aj pri viazaní a doťahovaní, no najmä po cca hodinke nosenia. Mne takáto pružnosť v týchto momentoch prináša neskutočné pohodlie a úľavu na ramenách. Kedysi som pri nosení na chrbte a 13kg 1,5ročnej Lucke uprednostňovala vyslovené „pevno pevné“ šatky a aj akákoľvek pružnosť mi vtedy vadila. Teraz to považujem za neskutočný benefit.

S Viliamom som teda ani po 2-3hodinách v Kríži s kapsou nemala najmenší problém s ramenami alebo chrbtom. Za ten čas sa mu vystriedalo bdenie so spánkom a naopak - jeden úväz teda zažil aj „mŕtvu“ váhu, aj skákajúce dieťa :) Pružnosť zaručila svoje a nezarezávala sa mi do svalov či kostí. Trošku po čase povolila, ale nie príliš. Tiež som to skôr uvítala – o tých pár centimetrov som neskôr nemusela zosúvať úväz na dojčenie :)

Pri dlhších prechádzkach so staršími by som určite volila buď dvojvrstvový alebo trojvrstvový úväz

Pri princeznách som paradoxne s ťažšou Luckou naviazala jednovrstvový batoh a s ľahšou Ninkou trojvrstvový Sweetheart. Ninku som na chrbte necítila vôbec a Lucku sčasti. Na „rýchlovku“ doma alebo nejaký presun či chvíľkové ponosenie (pokojne aj pol hodinové) vonku je výborná.

Záverom

Veľmi mäkká a príjemná šatka, ktorá sa dá použiť takmer bez zanášania na celé nosiace obdobie – od novorodenca až po 3-4 ročné detičky za neskutočne dobrú cenu aj vrátane toho, že nie je použitá klasická ale česaná bavlna.


Web: www.loktushe.cz
Fb: www.facebook.com/loktushe

 

 

 

 

 

Jana Felcanová