Fidella Fly Tai


FlyTai sa vyrába pod nemeckou značkou Fidella, ktorá vznikla v lete 2013. Materiál sa tká v Turecku a nosič šije v Nemecku.

Na úvod je dobré vedieť, že FlyTai je typom mei-tai a nie full-buckle nosiča

(nosič s prackami na bedrovom páse a ramenných popruhoch), z čoho vyplývajú isté výhody i nevýhody.

Bedrový pás takýchto "bezprackových" nosičov nemá žiadnu sponu, treba ho viazať dvojitým uzlom. Výhoda v prípade, ak si nosič striedajú viacerí nosiaci (nemusia si opakovane nastavovať dĺžku bedrového pásu). Nevýhoda, ak nosič používa len jedna osoba (bedrový pás si musí zakaždým viazať na rozdiel od full-buckle nosiča, kde si len zapne sponu).

Ďalšou výhodou takéhoto pásu je však i to, že si ho pri nosení na chrbte môžete umiestniť nielen na pás, ale i vyššie – pod prsia a  nosí sa vám stále pohodlne. Dieťa tak može byť na chrbte dostatočne vysoko a pozerať cez rameno, čo je pre niektoré zvedavšie deti veľmi dôležité. Pri viazaní sa ramenné popruhy často váľajú po zemi (a teda i zašpinia) a motajú sa pomedzi nohy.

FlyTai vnímam ako medzistupienok medzi nosičom a šatkou.

Ideálna voľba pre nosiacich, ktorí sa „boja“ šatky, no nosič im z nejakých dôvodov nevyhovuje.

Výrobca uvádza, že nosič je určený pre deti od 3 mesiacov do konfekčnej veľkosti 92. Z našich skúseností môžeme potvrdiť, že je to tak. FlyTai sa dá veľkostne nastaviť pre už cca 2-3 mesačné až takmer 3 ročné dieťa. Evička mala v čase testovania 26 mesiacov, 88cm a  11kg.

Pri nosení sme chrbtovú opierku nemali nastavenú do maximálnej výšky, mala ešte rezervu, takže nosič by svojou maximálnou veľkosťou pokojne odniesol i vyššie dieťatko. Stotožňujem sa teda s výrobcom, že FlyTai je vhodný pre deti do výšky približne 92cm. Zároveň Fidella uvádza, že je vhodný pre deti do max. 15kg, no testovali sme ho i so 16kg dieťaťom a nebol najmenší problém.

Možnosti nosenia

Nosiť sa dá vpredu i na chrbte. Je teda využiteľný pre bábätká (ktoré chcete mať pre lepšiu kontrolu na svojej hrudi) i pre staršie deti (ktoré poväčšinou potrebujú lepší výhľad z chrbta a zároveň nosiaci preferuje nosenie na chrbte pre vyššiu váhu dieťaťa).

Materiál a vzory

Celý nosič je  ušitý zo šatkoviny vyrobenej zo 100% bavlny. Nenájdete na ňom ani kúsok plastu či kovu.

V ponuke na webstránke výrobcu je 23 rôznych farebných a vzorovaných prevedení. Svoj FlyTai si dokáže určite vybrať každý. Nenájdete však medzi nimi žiadny jednofarebný model bez vzoru, čo môže chýbať konzervatívnejším zákazníkom.

Bedrový pás

je dlhý 190cm, vhodný teda pre štíhle i objemné pásy. Je dostatočne široký a polstrovaný nielen po šírke chrbtovej opierky, ale i o čosi viac, takže mi bol pri nosení pohodlný, „nelámal“ sa, netlačil, nezarezával sa (v úvode recenzie bližšie info).

Chrbtová opierka

Keďže je šitá celá zo šatkoviny, je mäkkučká, príjemná na dotyk a veľmi flexibilná do šírky (11 – 45cm) i výšky (24 – 48cm). Z môjho pohľadu obrovská výhoda, keďže vďaka tomu je nosič použiteľný skutočne pre malé bábätko i takmer 3 ročné dieťa.

Úprava výšky i šírky opierky je jednoduchá, reguluje sa zatiahnutím či povolením šnúrok.

Chýba mi tu však polstrovanie v časti, ktorá sa dotýka stehien dieťatka. Nosič sme testovali v lete, Evka mala oblečené šortky, a po vybratí z nosiča väčšinou odtlačené nôžky, hoci ona sama sa na nepohodlie nesťažovala.

Ramenné popruhy

sú dlhé 200cm. Rozširujú sa akoby „netopierym“ štýlom. Viete si ich teda na ramenách roztiahnuť (a týmpádom lepšie rozložiť váhu spočívajúcu na ramenách) a pri nosení na chrbte z nich môžete na hrudníku vytvárať kreácie rôzneho druhu.

Toto je pre mňa jeden z najväčších bonusov tohto nosiča – nevedela som sa vyhrať s rôznymi možnosťami uviazania. Pôsobí to veľmi efektne. Zároveň ich pri nosení na chrbte môžete použiť podobne ako šatku – rozprestreté popruhy viesť cez zadoček dieťaťa (už napolohovaného v chrbotej opierke) zo strany na stranu, a tak „úväz“ spevniť.

Evku som pre porovnanie nosila v spevnenom i nespevnenom (ramenné popruhy neboli rozprestreté, viedli popod nôžky dieťaťa) „úväze“ a teda rozdiel bol skutočne citeľný. V spevnenom „úväze“ som ju mohla nosiť i viac ako hodinu a nosenie mi bolo stále komfortné.

Zároveň sú ramenné popruhy viac než dostatočne dlhé na to, aby boli vhodné pre nosiaceho akejkoľvek konfekčnej veľkosti. Taktiež dostatočne široké a polstrované, takže sú pohodlné i na odhalenej pokožke. 

Novorodenecká vložka

Nosič ňou nedisponuje, keďže je vhodný pre deti až od 3 mesiacov.

Kapucňa

je fixnou súčasťou nosiča, nedá sa z neho zložiť. Na ramenné popruhy sa uchytáva pomocou šnúrok, ktoré sa prevliekajú cez očká na ramenných popruhoch.

Kapsičky a iné úložné priestory

Nosič ich, bohužiaľ, nemá, čo je na škodu. Má však zopár pútok, na ktoré sa dajú zavesiť napríklad hračky a pod.

Cena

Na oficiálnej stránke výrobcu sa toho času pohybuje od 110Eur do 120Eur, čo by som označila za vyššiu priemernú cenu.

Údržba

Výrobca odporúča ručné pranie.

Veta na záver

Na dotyk veľmi príjemný, veľkosťou neuveriteľne flexibilný nosič vhodný pre 3mesačné bábätko aj takmer 3ročné dieťa, pre nosiacich rôznych konfekčných veľkostí.

Výhody

materiál, flexibilita chrbtovej opierky, variabilita viazania ramenných popruhov pri nosení na chrbte, nie je potrebné nosič prestavovať pri používaní nosiacimi rôznych konfekčných postáv

Nevýhody

chýbajúce polstrovanie chrbtovej opierky v časti dotýkajúcej sa nožičiek dieťaťa, žiadny úložný priestor

Web:
https://fidella.de/?lang=en
https://tragetuch.org/Fidella-Tragetuecher-Tragehilfen

Fb:
https://www.facebook.com/fidellawraps


Katarína Eliašová