Moyo Cross


Slovenská handmade značka pôsobiaca na trhu od júla 2016 so základňou v Bratislave. Založili ju dve mamičky Barborka a Anetka. V súčasnosti je tvárou a hlavným výrobcom Moyo len Barborka Hurajová.

Nastaviteľný nosič Moyo môžete nájsť aktuálne v dvoch prevedeniach

Classa (klasický plne prackový nosič) a Cross (ramenné popruhy špeciálne prispôsobené na prekríženie medzi lopatkami). Oba sú šité výhradne zo šatkoviny a v dvoch veľkostných prevedeniach:

Classic
- šírka opierky 45 cm, výška opierky 48cm
- 5 - 6 mesiacov do cca 3 rokov
- cca 7 kg – 20 kg
Tiny
- šírka opierky 41 cm, výška opierky 46cm
- 3 mesiacov do cca 18 - 24 mesiacov
- cca 5 kg – 15 kg

My sme mali k dispozícii verziu Classic, ktorú som testovala ešte na jeseň minulého roka s vtedy 8 mesačným Viliamom a vyše 3-ročnou Luckou. Chrbtová opierka bola stále dostačujúca aj pre Lucku, ktorá prevyšovala odporúčaný vek. Ona už preferuje nosenie s rukami von. Látka siahajúca pod jej lopatky bola teda ideálna. Šírka látky medzi kolienkami jej už bola ale krátka. Na krátke a príležitostné ponosenia by však obstála, ak by ste chceli nosič kombinovať s mladším dieťaťom.
 

Ramenné popruhy

Ako prvé by som spomenula práve ramenné popruhy, pretože v nich je nosič skutočne výnimočný spomedzi ostatných dostupných na trhu. Sú dokonale prispôsobené na nosenie v kríži medzi lopatkami. Možnosť prekríženia síce ponúkajú už takmer všetky plne prackové nosiče a bez pochyby je nosenie v nich pohodlné.

Prekríženie Moyo Cross však posúva hranice kríženia opäť do inej dimenzie. Paradoxne sú len jemne polstrované. Lepšie sa tak prispôsobia ramenu a váhu držia perfektne. Na polstrovanú časť sa napája ďalšia látka, čiže ramenný popruh rozširuje ďalej na rameno, čo prispieva k ešte lepšiemu rozloženiu váhy a pohodlia pre nosiaceho.

Podobný ramenný popruh môžete nájsť pri Fidella Fly Tai. Moyo však pri ňom spája najväčšiu výhodu plne prackových nosičov a príjemných krížených popruhov – t.j. nemusíte ramenné pásy neustále viazať, ale len jednoducho raz zaklipsovať a posúvať pracku.

Ramenné popruhy sa hneď pri zapínaní krížia na lopatkách a až následne pripínajú o pracky nachádzajúce sa v 1/3 chrbtovej opierky. Tieto pracky sú opäť netradičnejšie oproti tým, aké používajú klasické nosiče. Sú hrubé, veľké a priamo prišité k chrbtovej opierke. Keď zaťahujete nosič, teda zmenšujete dĺžku ramenných popruhov, ťaháte pásovinu smerom k svojmu chrbtu. Ako prvá sa tak priťahuje k vášmu telu chrbtová opierka a nie ramenné popruhy. Je preto veľmi dôležité dbať na techniku doťahovania – najprv je potrebné prispôsobiť si ramenné popruhy svojim požiadavkám, nepotrebnú pásovinu priviesť dole k prackám a až potom utiahnuť. Nie dať si nosič na seba a zaťahovať. Dieťatko sa vám tak môže prehýbať dnu v krížovej oblasti a strácať podsadenie.

Chrbtová opierka

Je nastaviteľná ako po výške, tak aj šírke. Veľkosť medzi nožičkami dieťatka regulujete šnúrkami. Pre redukciu výšky si maminy netradične zvolili namiesto posuvnej pásoviny šatkovinu. Na jednej strane je to veľmi efektná a dizajnová záležitosť, na strane druhej je potrebné ju troška na začiatku akoby rozbehať.

Časť šatkoviny, ktorá obopína nožičky dieťatka je polstrovaná dvojmo, čo prispieva k väčšiemu komfortu dieťatka. Oproti komfortu nožičiek možno toto širšie polstrovanie bráni dieťatku vytiahnuť kolienka vyššie ako pri iných nosičoch či šatkových úväzoch. Ergonómia splnená však je – kolienka sú vyššie ako zadoček. Ja som zvyknutá ukladať napr. nožičky vyššie, ale i napriek tomu mi to až tak veľmi neprekážalo. Úpravu by som uvítala. Nosič by som ale ani bez nej určite nezavrhla ;) má mnoho iných pozitív.

 

Bedrový pás

Je pevný s hrubou a dostatočne pevnou pásovinou.

Kapucňa

Je fixne prišitá k chrbtovej opierke, v ktorej je pre ňu pripravené aj vrecko na zrolovanie. Pripína sa gumičkami na gombík nachádzajúci sa na ramenných popruhoch. Gumičku je možné manuálne uzlíkmi sťahovať, a tým po bokoch zmenšovať celú kapucku podľa potrieb dieťatka.

V ponuke je aj rozkošná kapucňa s uškami, ktorú si môžete dať ušiť za príplatok.

Nosenie na chrbte

 

Nosič je možné nosiť aj na chrbte. Buď si popruhy prekrížite cez prsia alebo použijete externý pás, ktorým si popruhy spojíte. Nosič je primárne určený na nosenie vpredu, preto tento „spojovač“ nie je priamo našitý na popruhoch. Mne osobne tam vôbec nechýbal a taktiež jeho absencia zvyšovala komfort. Môže sa vám však stať, že si ho niekedy zabudnete vziať pri nejakej neplánovanej ceste alebo náhlej žiadosti dieťatka ísť na chrbát.

Veľkou výhodou

Tohto nosiča je jeho použiteľnosť – jednak ak preferujete kríženie popruhov či šatkových pásov na chrbte a taktiež jednoduché vkladanie a vykladanie dieťatka v akomkoľvek ročnom období.

Ja som Moyo cross používala tak, že som si ramenné popruhy hneď na úvod zapla do praciek, povolila na maximum a až potom vkladala deti. Cez vrchnú časť. Následne dotiahla podľa potrieb (a inštrukcií opísaných vyššie). Keď som potrebovala Viliama alebo Lucku vybrať, opäť som povolila a cez vrch vybrala. Nosič aj popruhy som mala teda neustále na sebe. V zime je táto akcia s klasickými nosičmi nemožná. Musíte si vyzliecť bundu, aby ste si vedeli dať dole ramenné popruhy.

Moyo cross teda využíva komfort a výhody pri zimných obdobiach či viacerých vrstvách oblečenia ako napr. Ring Sling či úväzy jednoduchý kríž, dvojitý kríž a pod.

Pri takomto používaní máte navyše nosič stále najviac pod úrovňou panvy a nevisí pod kolená alebo ho nemusíte rolovať.

Cena

Ušitie nosiča z vlastnej šatky je 70 eur (v cene zahrnuté aj vrecko na nosič). Ušitie nosiča bez vlastnej šatky je tiež 70 eur plus cena šatky, ktorú si sami vyberáte z ponuky výrobcu Moyo. Dokúpiť si môžete aj  jednotlivé komponenty:
- slintáčiky 7 Eur,
- kapsička 10 eur,
- predlžovací návlek na bedrový pás (pri väčších obvodoch bedrového pásu) 4 eur.

Doba dodania cca 3týždne.

Údržba

Odporúčané ručné pranie alebo podľa pokynov v práčke na programe ručné pranie so zaisteným nosičom.

Suma Sumárum

Špeciálne uspôsobený plne prackový šatkovinový nosič na nosenie prekrížene cez lopatky. Ponúka množstvo výhod a vychytávok pri nosení, ako je napríklad nosenie v zime či absencia prevísania a rolovania nosiča, keď ho práve dieťa nepoužíva. Treba dbať na správnu techniku doťahovania ramenných popruhov.

Výrobca v blízkej budúcnosti plánuje nosič certifikovať. Momentálne pracuje na úpravách, ktoré už budú zapracované v tejto konečnej verzii. Môžete sa tešiť na niekoľko noviniek – malá nápoveda pre zvedavých – všetko, čo bolo minimálne v tejto recenzií spomenuté ako nevýhoda, bude zdokonalené ;)

 

Fb: https://www.facebook.com/moyonosic

 


 

Jana Felcanová