Zlomená chrbtica

Chcem sa spýtať, či môžem nosiť bábatko v šatke, keď som mala v minulosti zlomenú chrbticu. Lekári mi odporúčajú šetriť sa. Aký úväz je vhodný?
Dakujem Alexandra


Alexandra, v prvom rade je úžasné, že chcete nosiť! Dôležité je uvedomiť si podstatu nosenia, a to je poskytovať bezpečie, útočisko, dotyk, blízkosť a najmä lásku našim detičkám. To je to, čo od nás najviac potrebujú a pri nosení sa tieto potreby spĺňajú najjednoduchšie ;)

Neviem, akú závažnú diagnózu ste mali. Ani, ako ste na tom súčasne. V tomto treba určite poslúchnuť doktorov. S chrbticou nie je radno si zahrávať..

Vo vzťahu s nosením je potrebné uvedomiť si nasledovné:

1. Nosíte nákupy? (cca do koľko kg?)
2. Nosíte batohy? (cca do koľko kg?)
3. Aké náročné práce v domácnosti robíte?
4. Nosíte svoje dieťatko na rukách?

Resp. aké sú odporúčania doktorov na vyššie položené otázky? To, že by ste sa mali šetriť, je samozrejmé. Ide o to, do akej miery.

Ak aspoň na jednu otázku z vyššie položených odpoviete kladne, môžete nosiť aj svoje bábätko. Bude potom len otázne, do koľko kilogramov. Je totiž dôležité uvedomiť si 2 veci:

1. Svoje dieťatko a aj niekoľko kg navyše ste nosili/nosíte ako tehotná
2. Ak zvládate nosiť aj iné veci (napr. nákupy) alebo svoje dieťatko na rukách, je nesporne menej náročné nielen pre ruky, ale aj pre chrbticu, nosiť no na tele.

Šatka dokáže, vďaka prekríženiu látky na chrbte a jej celkovému rozprestretiu, váhu dieťatka dokonale rozložiť na celú vrchnú časť tela nosiaceho. Je to jej výhoda, okrem iného, aj v porovnaní s ergonomickým nosičom. Ďalej si viete dostatočne regulovať ťažisko dieťatka, a tým pádom „zaťažovanie“ určitých partií tela. PRÍKLAD – odporúča sa (a je zároveň najideálnejšie) viazať dieťatko na pás (kde máte pupok). Ak ho totiž viažete nižšie na bedrá, zaťažujete kríže, pretože ťažisko je umiestnené príliš nízko. Čím je ale vyššie, tým viac aj vás ťahá do vzpriamenej a správnej polohy chrbtice.

Úväz, ktorý najlepšie rozkladá váhu, je Kríž s kapsou vnútri alebo inak aj základný úväz. Dieťatko v ňom vkladáte do kapsy a zbokov ho istíte navyše dvoma pásmi, ktoré môžete aj roztiahnuť. Vy máte pri lopatkách tieto pásy prekrížené. Dokonalé rozloženie váhy závisí, ako som už spomínala od:

1. Správneho umiestnenia ťažiska, čiže dieťatka
2. Dokonalého dotiahnutia celého úväzu
3. Rozprestretia látky na všetkých miestach, ktoré to dovoľujú

Všetky tieto veci spomínam z toho dôvodu, že budete musieť dbať na dokonalosť úväzu viac ako ktokoľvek iný. Určite odporúčam naučiť sa ho pod dozorom poradkyne nosenia. Aby ste spolu hneď na začiatku vychytali prípadné nedostatky, ktoré sa pri začiatkoch vyskytujú. Takisto, aby ste našli polohy, ktoré budú Vašej chrbtici vyhovovať najviac a aby ste si primárne Vy bola istá hneď od začiatku.

Nikde nie je takisto napísané, že ak budete nosiť, musíte denne nosiť veľa hodín. Stačí postupne po častiach. Treba určite sledovať a počúvať aj vlastné telo. Ak sa nebudete z akéhokoľvek dôvodu cítiť komfortne alebo vás chrbát bude bolieť, neubližujte si! Kontakt môžete bábätku zabezpečiť aj inak – budete napr. spolu spávať, bude na vás ležať koža na kožu, budete sa dojčiť a pod. Dôležitý je naozaj primárne KONTAKT.

Pomôcť môže aj, keď zapojíte do nosenia ďalších členov rodiny. V prvom rade určite tatina ;) Keď pôjdete napr. von na dlhšiu prechádzku, môže mať dieťatko na sebe on. Opäť je to o kontakte, pocitu bezpečia a poskytovaní lásky.

Prajem správne rozhodnutie a hlavne zdravie!