Od kedy je mozne v manduce nosit dieta bez novorodeneckej vlozky

dobry den,
chcela by som sa spytat od kedy je mozne v manduce nosit dieta bez novorodeneckej vlozky?
mam 8 tyzdnoveho syna cca 6 kg,
dakujem,
Monika.

Monika, štandardne výrobca uvádza vek približne od 3. mesiacov. Závisí však aj od veľkosti dieťatka a najmä od jeho schopnosti roznožiť nožičky do dostatočného uhla pre dosiahnutie podsadenia v nosiči.

Niektoré detičky zvyknú bývať v polohe tzv. "na žabku" aj niekoľko týždňov  a veľmi pomaly rozkročujú. Iné takmer po pár dňoch viete uviazať naširoko. Je to teda veľmi individuálne.

Na Vašom mieste by sme odporučili ešte aspoň mesiac počkať. Keď ale máte pocit, že by dieťatko dostatočne už aj teraz nôžky rozkročilo, tak Vám nič nebráni v tom, aby ste to vyskúšali. Robte to ale naozaj veľmi opatrne. Ak pocítite akýkoľvek protitlak pri podsadzovaní a umiestňovaní nožičiek, alebo akýkoľvek nespokojný prejav Vášho synčeka, ukončite túto aktivitu. A vyskúšajte o pár týždňov, poprípade cca v tých 3. mesiacoch.

Vedzte však, že ani v uvedených "štandardných" troch mesiacoch na to nemusí byť ešte pripravený. Načúvajte jemu a sledujte pozorne jeho vývoj. Na tieto veci sa totiž nedajú určovať striktné tabuľky.