Nosenie je svetové!


Ako zostať modernou ženou aj po narodení vytúženého potomka a zároveň milujúcou matkou, ktorá nezanedbáva ani seba, ani dieťa, ani manžela a ani domácnosť? Jednoducho! Noste svoje dieťa.

Čim rýchlejšie má dieťa naplnené základné fyziologické aj psychologické potreby, tým rýchlejšie je schopné učiť sa, osvojovať si nové činnostii a osamostatňovať sa. A presne o to, nám progresívnym ženám, ide! Dať milovanému dieťaťu všetko, čo potrebuje – od kontaktu, cez pocit bezpečia, teplo, lásku a aj príjem mliečka z prsníka, vždy vtedy, keď to potrebuje bez toho, aby sme sa museli výraznejšie obmedzovať v bežných denných činnostiach.
Nosiace maminy sú schopné maximálnej multifunkčnosti, stíhajú toho za kratší čas viac, nie sú limitované a brzdené vonkajšími faktormi a riešiť problémy typu kočík versus malý výťah alebo preplnený autobus, nie sú odkázané na pomoc druhých, rozvíjajú svoju kreativitu a sú podstatne spokojnejšie vďaka hormónu šťastia - oxytocínu, ktorý sa im neustále vyplavuje pri kontakte s dieťatkom.

Riešenie viacerých problémov v jednom

Poznáte to, potrebujete upratať domácnosť, navariť alebo niečo súrne vybaviť, či už cez počítač alebo výjazdom z domu, ale vaše dieťa práve potrebuje nakŕmiť alebo uspať a plače ostošesť. Alebo ho musíte obliecť, a to je neskutočne zdĺhavý proces, ktorý vás vždy stojí kopec času a nervov. Teraz by sa vám zišli minimálne ďalšie dva páry rúk alebo nejaký pomocník. Nie je však  nič jednoduchšie, ako si ,,naviazať“ dieťa na seba, v tejto polohe mu ponúknuť prsník a utíšiť ho. Pritom obe vaše ruky ostávajú voľné a aj myseľ, keďže celá situácia prebehla bez stresu a plaču. Namiesto obliekania dieťatka sa oblečiete vy a svojim oblečením prekryjete aj dieťa, ktoré má tým pádom na sebe hneď niekoľko vrstiev – vaše telo, látku zo šatky/nosiča a ešte vašu vrchnú vrstvu. Dieťa sa naje, poprípade zaspí alebo bude vnímať aktivity, ktoré vykonávate a bude sa tak priúčať chodu života a vášmu životnému štýlu. Dokonalé!

Nosením dieťatko stimulujete

Dieťa skutočne nosením a vašimi stimulmi zároveň rozvíja aj tie svoje, vidí toho omnoho viac ako len z ležiacej polohy. Mozog tak získava podstatne viac podnetov. Zároveň má vždy možnosť „ukryť“ sa do bezpečia, keď je zaplavené prebytkom podnetov alebo sa unaví. Vašim pohybom sú stimulované všetky receptory kože a neustále sa pri ňom dráždi vestibulárny aparát (mozgové centrum zodpovedné za rovnováhu). To vyvoláva u detí tzv. vestibulárnu slasť (pocit bezpečia a pokoja) a stimuluje rozvoj motoriky. No vidíte, tušili ste že ste ešte omnoho multifunkčnejšia a prínosnejšia pre svoje dieťa, než to na prvý pohľad vyzerá? A vaše dieťa je šťastné a prospieva.

Všeliek na plač neexistuje

Situácia nie je ale samozrejme vždy „ružová.“ Niektoré deti plačú, aj keď im poskytujete všetko, čo potrebujú a reagujete na ich potreby dostatočne rýchlo. Detský plač môže mať totiž aj mnoho iných dôvodov. Dôležité je, aby ste dokázali vždy pri svojom dieťati stáť a poskytovať mu kontakt a blízkosť. Majte na pamäti, že nosiče a šatky sú len prostriedkami, pre uskutočnenie týchto všetkých potrieb. Nefungujú ako zaklínadlo alebo všeliek.

Nechajte si pri výbere ,,nosiča“ poradiť

Aktívne maminy, pre ktoré je čas veľmi podstatnou jednotkou, určite ocenia aj radu a pomoc pri výbere správnej nosičskej pomôcky. Značiek je už totiž skutočne neúrekom! 

Aj preto sú k dispozícií poradkyne nosenia, ktoré vedia poradiť nielen s výberom nosiča, šatky, vhodného úväzu či nastavenia, no zároveň vám podajú kompletné informácie ohľadom nosenia. Môžete s nimi prekonzultovať rôzne otázky aj k príbuzným témam. Deje sa tak buď na základe osobných stretnutí alebo rôznych kurzov, workshopov či podporných skupín. V súčasnosti je už sieť poradkýň tak rozrastená, že nájdete pomocnú ruku takmer v každom meste na Slovensku. Momentálne existujú na Slovensku dve občianske združenia, ktoré sa venujú téme nosenia. Nosma, ktoré má za cieľ spájať poradkyne nosenia a vytvárať príležitosti pre stretnutia nosiacich rodičov po celom Slovensku. Druhým OZ je Chcem nosiť, ktoré slúži primárne na poradenskú a podpornú činnosť. Prináša množstvo nápadov a inovácii v podobe videonávodov, fotonávodov, článkov, recenzií a jednoducho všetkého, čo uľahčí rodičom nielen orientáciu ale aj samotnú aktivitu v rámci nosenia a viazania.

Jana Felcanová

Článok napísaný pri príležitosti Medzinárodného týždňa nosenia deti 2015 pre časopis Slovenka Zdravie Rodiny.