Nosenie je svetové (2.časť- nosiče)


Všetky už vieme, ako jednoducho sa stať modernou a aktívnou ženou, vnímavou matkou a spokojnou manželkou v jednej osobe. Nosením si zjednodušíme mnoho vecí a zároveň poskytneme našim drobcom to najlepšie pre ich psychický aj fyzický vývin. Poďme sa teda pozrieť na to, ako a v čom najlepšie a zdravo nosiť.

Najpodstatnejšia informácia pri výbere nosiacej pomôcky (šatky či nosiča) je možnosť polohovania dieťatka. V polohe, ktorú zaujalo už v maternici (tzv. embryonálna) by sa malo pokračovať, aj keď už je von z bruška. Bábätko je akoby zvinuté do klbka a prirodzene sa tak ukladá, keď mu nebráni nič v pohybe. Nôžky má pokrčené pod bruškom, teda kolienka vyššie ako zadoček (tzv. abdukčno-flekčná poloha, v nosiacej terminológii nazvaná podsadenie) a zaguľatený chrbátik. Ak dodržíte tieto dve zásady pri uviazaní do šatky či nosiča, môžete byť spokojní, pretože nosíte zdravo alebo inak nazvane ergonomicky.

Pozor na klokanky!

Baby šatky sú stopercentná istota. Závisí len na správnom naviazaní, ktoré aj keď sa môže spočiatku zdať zložité, každý ho po prvých “skúškach“ zvládne za pár minút. Ak chcete byť ale extra rýchla a multifunkčná mamina, ktorá nemá skutočne ani sekundu nazvyš, využite rýchlejšiu alternatívu vhodnejšiu viac ako šatka aj pre tatinov – ergonomický nosič. Termín „ergonomický“ je použitý zámerne.

Trh totiž ponúka množstvo nosičov, ktoré túto podmienku nespĺňajú. Môžete ich nájsť pod pomenovaním „klokanka“. Mnohí výrobcovia a predajcovia aj tieto však nazývajú ako ergonomické. Je preto dôležité zamerať sa na „poznávacie“ znaky. Nôžky dieťatku z nich visia (je tak porušená embryonálna poloha, neexistuje podsadenie a látka medzi nožičkami tlačí na genitálie), chrbtovú opierku majú vypolstrovanú (nie je možné dosiahnuť prirodzené zaoblenie chrbátika, čo núti dieťa držať nepripravené telíčko vzpriamene, a tým pádom aj ťažká hlávka tlačí na chrbticu) a ponúkajú možnosť nosiť dieťa otočené tvárou od nosiaceho.

V prvých dvoch prípadoch sú porušené základy ergonómie a v treťom už aj psychologické hľadisko. Dieťa sa totiž môže veľmi rýchlo presýtiť podnetmi a nemá možnosť skryť sa do bezpečia hrude rodiča. Mnohé z klokaniek navyše ničia aj chrbát nosiaceho, keďže váha dieťatka v nich nie je dostatočne rozložená. Markantný rozdiel je aj v cene. Klokanky kúpite už od sumy cca 30 eur, pravý ergonomický nosič začína najskôr pri 50 eur. Je to z dôvodu jeho podrobnej ergonomickej, bezpečnostnej a zdravotne nezávadnej prepracovanosti a použitia materiálov. Nezľaknite sa však ani vyšších súm.

Nosiče aj šatky v súčasnosti slúžia popri ich pravom účele aj ako módny doplnok. Dôležitá je ergonómia, nie cena. Aj ten najlacnejší „pravý“ ergonomický nosič je dostačujúci.

Plne prackové ergonomické nosiče (full buckle)

Zaraďujeme sem všetky nosiče, ktorých jednotlivé súčasti zapnete pomocou praciek a nimi ich aj nastavujete. Najväčšou výhodou je, že sú najrýchlejšie manipulovateľné zo všetkých nosiacich pomôcok. Popruhy stačí raz nastaviť a dieťatko už len vkladáte a vykladáte. Nosič je skladný aj na vašom tele, keď v ňom dieťatko nie je neťaháte ho po zemi - Zumbucca, Manduca, Ergo Baby Carrier, Tula, Kibi, Skaldino, Lilliputi, African Baby Carrier, Boba, Beco, Fusion, Noiga, Lenka nosítko, EmeiBaby, Patapum, Je Porte Mon Bebe. 

Kombinované ergonomické nosiče (half buckle)

Sú nosiče, ktoré sa dokážu viac prispôsobiť atypickejším postavám rodičov alebo určené pre rodičov, ktorých postavy sú rozdielne (napr. malá žena, veľký muž a pod.) a chcú používať jeden nosič. Pracka sa nachádza buď na bedrovom páse a ramenné popruhy si viažete alebo naopak - Storchenwiege, Bondolino.

Viazacie ergonomické nosiče

Ideálna voľba pre tých, ktorým sa zdá šatka príliš komplikovaná a zdĺhavá a hľadajú nejaký kompromis medzi ňou a nosičom. Viažete a zároveň tak priamo nastavujete ako bedrový pás, tak aj ramenné popruhy. Akoby pevne ušitú a tvarovanú máte len chrbtovú opierku. Nevisia vám síce nikde tvrdé klipsne, no môžete jednotlivé pásy látky ľahko ponosiť po zemi (ak sa v nosiči dieťa práve nenachádza) - Mei tai: Al&Izi, Lilliputi, Didy Tai, Fly Tai, Hop Tai.

Pre všetky tieto kategórie ergonomických nosičov platí, že môžu byť šité buď z látky alebo aj šatkoviny (Zumbucca, Fusion, Storchenwiege, Didy Tai, Fly Tai, Tula, Lenka nosítko). Niektoré sú vhodné už od novorodeneckého obdobia, lebo sa dajú dieťatku buď maximálne prispôsobiť (Storchenwiege, Zumbucca, Fly Tai, EmeiBaby, Je Porte Mon Bebe) alebo obsahujú integrovanú (Manduca) či externú (Ergo Baby Carrier, Tula) novorodeneckú vložku. Iné zas doslova vďaka nastaveniam rastú spolu s dieťatkom (Kibi, Zumbucca, Fusion) alebo si pri nich môžete zvoliť rôzne varianty veľkostí – baby a toddler (Tula, Skaldino, Patapum, African Baby Carrier, Mei Tai).

Väčšinou rodičia hľadajú nosič na celé nosiace obdobie, aby ho nemuseli obmieňať a kupovať ďalší. Závisí od preferencií, ktoré sa môžu postupom času meniť, aj od proporcií dieťatka. Rozdiel je tiež v pojme „nosiace obdobie“. Pre niekoho končí už v roku, niekto nosí svoje dieťa aj vyše troch rokov alebo využíva nosič na turistiky či dlhšie prechádzky. Tiež závisí od toho, či chcete dieťatko v nosiči nosiť už od novorodeniatka. Ideálne je dieťatko do cca 3 mesiacov nosiť v šatke, pretože tá sa najlepšie prispôsobí jeho telíčku.

Zlatou strednou cestou podľa našich odporúčaní (za poradkyne OZ Chcem nosiť) je zvoliť nosič, ktorý sa dá plne nastaviť pre novorodenca alebo dieťatko od cca 4-6 týždňov, vydrží aspoň do spomínaného jedného roka a je vyrobený zo šatkoviny, keďže tá sa celému telíčku dokáže prispôsobiť najlepšie a takisto je príjemnejšia aj pre nosiaceho. Všetky tieto požiadavky spĺňajú nosiče Storchenwiege, EmeiBaby, Fly Tai a Zumbucca. Posledné dva rastú s dieťaťom, teda môžeme pokojne povedať, že vám vydržia aj do jeho 3 rokov. Zumbucca má navyše oproti nim výhodu, že je plne prackový nosič, teda najrýchlejšie „nasaditeľný“. Je tiež slovenský hand made produkt, ktorého každý kus je originál. V súčasnosti prechádza poslednými testami nosiacich rodičov, aby získal platnú certifikáciu. K uvedeným odporúčaniam sa pripája i svetová odborníčka a lektorka nosenia Hedwych Veeman alias Wrap You In Love, ktorej rukami a troma deťmi prešli takmer všetky existujúce šatky a nosiče nevynímajúc aj spomínanú Zumbuccu.

Uvedené odporúčania neznamenajú, že ostatné nosiče sú horšie. Každý je výnimočný, prináša iné výhody a bol vyvinutý podľa špecifických a meniacich sa potrieb rodičov. Čo sadne jednému, nemusí druhému, preto je najlepšie si ich vopred vyskúšať. Predovšetkým majte na zreteli, že nie je dôležité, v ktorom ergonomickom nosiči nosíte, ale to, že nosíte!

Jana Felcanová

Článok napísaný pri príležitosti Medzinárodného týždňa nosenia deti 2015 pre časopis Slovenka Zdravie Rodiny.