Ako sa stať po pôrode spokojnou matkou a nie žienkou domácou?


Čakáte vytúženého potomka. Tešíte sa na tie drobulinké pršteky, ručičky, nožičky, ústočká, úsmevy. Dieťatko však po príchode na svet so sebou prináša aj druhú stránku života – plač, stres a u niektorých žien neskôr aj depresiu z tohto stavu, nepochopenie manžela a hádky v rodine. Dá sa tomu jednoducho vyhnúť! Ako?

Noste svoje dieťa

Vám aj dieťatku sa pri kontakte automaticky vyplavuje hormón šťastia oxytocín, ktorý vám obom pomáha v pozitívnom myslení a pozitívnom pohľade na celú situáciu. Keď ste všeobecne dobre naladená, vnímate a riešite aj zložité veci s jasnejšou hlavou.
Dieťatku takto poskytujete naplnenie základných psychologických potrieb, akými sú kontakt, pocit bezpečia a láska. Často sa maminky totiž čudujú, prečo dieťatko plače, keď je najedené, vyspaté a suché, teda má čistú plienku. Pri výraze „suchá plienka“ panuje aj mylný názor. Dieťatko väčšinou neplače kvôli pocitu mokra, ale samotnej potrebe vylučovania. Všetko sú to však len fyziologické potreby. Každý človek si potrebuje naplniť aj tie psychologické, ktoré majú poväčšine vplyv práve na tie prvé spomínané. Zoberte si za príklad, že sa pohádate s priateľom. Naruší sa vaša citová rovnováha a celé psychologické rozpoloženie. Rozbolí vás žalúdok, hlava, nedarí sa vám ani v práci.. všetky tieto problémy nakoniec vyrieši uzmierenie, pohladenie a nežné dotyky (ktoré spustia tvorbu oxytocínu).

Máte voľné ruky

Keď máte dieťa naviazané na svojom tele – buď v šatke alebo ergonomickom nosiči, napĺňate vyššie uvedené potreby, popri tom ho môžete aj dojčiť, či uspávať, a teda šetríte niekoľkonásobne čas. Môžete ho teda venovať iným aktivitám v domácnosti – navariť, upratať. Čím rýchlejšie vykonáte tieto „nevyhnutné“ domáce aktivity, tým skôr môžete vyraziť niekam von alebo sa venovať sebe.

Pri plánovaní denného programu sa tiež nemusíte obmedzovať, kam konkrétne pôjdete a ako sa tam dostanete. Nelimitujú vás žiadne prekážky, cez ktoré by ste museli prenášať kočík alebo vyslovene tiché a pokojné miesta, kde sa zvyknú prechádzať a stretávať mamičky. Môžete ísť pokojne aj s priateľkou do mesta. Dieťatko sa na vašom tele cíti v bezpečí a počúva tlkot vášho srdca.

Z polohy na vašom tele sa priúča bežnému a nie umelému chodu života. Vníma život z reálnej perspektívy. Získava viac podnetov. Má vždy možnosť „ukryť“ sa do bezpečia, keď je zaplavené prebytkom podnetov alebo sa unaví. To všetko eliminuje vznik plaču. Vašim pohybom sú navyše stimulované všetky receptory kože a neustále sa pri ňom dráždi vestibulárny aparát (nachádza sa vo vnútornom uchu a je zodpovedné za rovnováhu). To vyvoláva u detí tzv. vestibulárnu slasť (pocit bezpečia a pokoja) a stimuluje rozvoj motoriky.

Pri tomto všetkom nemusíte chodiť ani do posilňovne a míňať čas a peniaze. Nosenie je perfektné cvičenie, ktorým spálite množstvo kalórií a vyformujete si peknú postavu. Nevnímate to zároveň ako jednorázovú aktivitu. Vaše telo dostáva impulzy nonstop, rýchlejšie sa na to adaptuje a drží sa dlhodobo v kondícii.

Plačú ale samozrejme aj nosené deti

Plač detí má množstvo dôvodov a podôb. To, že dieťa nosíte a napĺňate tak jeho základné potreby, lepšie a rýchlejšie mu rozumiete, neznamená, že plač eliminujete definitívne. Máte ale na vedomí, že mu toto všetko poskytujete, a tým pádom plač nepramení z nejakých vašich zlyhaní alebo že ste „zlá mamina“. Toto je totiž najčastejší dôvod vzniku tzv. baby blue a popôrodných depresií. Dieťatko pri sebe potrebuje aj vo svojich ťažkých chvíľach, s ktorými sa potrebuje vyrovnať, keďže prišlo ako mimozemšťan na našu planétu, silnú maminu a sprievodkyňu týmto svetom. A to ste vy! Mamina, ktorá nosí alebo sa rozhodla nosiť svoje dieťa, lebo je to prirodzené rovnako ako dýchanie a jednoznačne to uľahčuje život všetkým v rodine.

Jana Felcanová

Článok napísaný pri príležitosti Medzinárodného týždňa nosenia deti 2015 pre portál zena.sk