začiatočník

Dobrý deň prajem,
veľmi pekne Vás prosím o radu čo sa týka šatkovania. Mam 2,5 mesačného chlapčeka, ktorý váži 6,5 kg. Veľmi by sme chceli šatkovať, celé obdobie čo najdlhšie.Ja mám výšku 155 cm čo sa tiež obávam aby som šatku kolo seba neobtáčala na 3x.
žiadne skúsenosti nemám a popravde možnosti je toľko že sa v tom už strácam.
Ale malý sa rád nosí v nosiči pekne v ňom spinka preto by som chcela šatku aby sme mohli pohodlne šatkovať aj sa dojčiť.
Prosím poradte mi cenovo prijateľné šatky, ktoré by boli pre nás najvhodnejšie.
Ďakujem Vám za Vašu pomoc
S pozdravom Maja

Maji, pri tejto téme je dôležité zodpovedať si aj viacero otázok, resp.mať k nim doplňujúce odpovede, ale skúsime aspoň veľmi zhruba ;)

Sú tu dôležité dva faktory - značka (výber šatky) a dĺžka (keďže ste spomínali svoju výšku a aby ste si ju nemuseli príliš omotávať:)).

DĹŽKA:
Závisí aj od Vašej konfekčnej veľkosti, nielen výšky. Orientačnú tabuľku a odporúčané veľkosti šatiek k nim si môžete pozrieť TU. Závisí takisto aj od úväzov, ktoré budete používať. Nemusíte mať totiž nevyhnutne dlhú šatku (zodpovedajúcu Vašej konfekčnej veľkosti). Tieto krátke varianty však už volia maminy, ktoré majú so šatkovaním isté skúsenosti. Na začiatok by sme určite odporučili vybrať si šatku podľa konfekčnej veľkosti. Niektoré značky majú viac skosené cípy, ako napr. Ellevill. Pri tých odporúčame zaobstarať si o číslo väčšiu šatku, aby ste neviazali šatku len na cípoch a pekne ukázalo aj to skosenie.

ZNAČKA:
Štandardne maminky na začiatku začínajú buď s elastickými alebo s tenkými pevnými šatkami (rozdiely medzi nimi nájdete TU). Vám by som už odporučila pevnú.

Skúste si na začiatok zodpovedať otázku, aký je váš finančný strop. Spomínate, že nie príliš drahú šatku. Skúsime teda navrhnúť značky siahajúce do alebo max okolo 100eur:

Sestrice, Little Frog, Yaro, Fidella, Natibaby, Didymos, Ellevill, Diva Essenza,ŠaNaMi,...
(dajú sa nakúpiť nielen priamo od výrobcu, ale so zvýhodnenou cenou aj cez slovenský e-shop v hromadnej objednávke - prehľad hromadných objednávok a e-shopov, ktoré ich robia, nájdete úplne dole v tomto odkaze).

Toto sú značky, ktoré aj odporúčame a mnohé z nich sa dajú využiť aj počas celého šatkovacieho obdobia - závisí od presného modelu. Stretnete sa totiž pri nich s rôznymi gramážami a prímesami, ktoré ovplyvňujú jednak nosnosť a takisto napr.aj ročné obdobie, na ktoré je šatka najvhodnejšia (to ale neznamená, že ju napr. nemôžete použiť aj v inom ročnom období :))

Všetko o prímesiach a gramážach nájdete v našom článku, ktorý odporúčame si prečítať pre lepší prehľad a aby sme zbytočne neduplikovali informácie.

Späť pre ilustráciu.
Napr. spomínaná značka Ellevill - tieto šatky sú radené medzi tie tenšie a jemnejšie. Rada Paisley Quatro je výborna pre novorodenca a vydrží cca do 9kg dieťatka. Potom už treba pre podporu váhy dieťatka voliť viacvrstvové úväzy, aby vás nikde nerezala. Kdežto napr.ďalšia rada Zara, i keď je tiež jemná, nosnosť má vyššiu. A takto by sme mohli postupovať ďalej. Takisto aj pri iných značkách.

Každému vyhovuje niečo iné. Aj z tohto dôvodu sa snažíme zúžitkovavať naše skúsenosti a píšeme recenzie jednotlivých  modelov .

Určite sa však nezľaknite ani kvanta informácii v tomto našom "prehľade".
1. Skúste si jednoducho určiť cenový strop,
2. rozmyslieť si prípadnú voľbu prímesí podľa nášho článku,
3. pozrite sa na dizajn, ktorý by vám vyhovoval a skúste si vybrať cca strednú gramáž, čiže okolo 250g/m2 (keďže by ste volili jednu šatku na celé šatkovacie obdobie).
4. Následne selektujte z výberu :)
5. Posledným krokom môže byť prečítanie si recenzie na daný model. Ak ju nenájdete u nás, pokojne skúste zadať do google. Nevýhoda je v tom, že slovenských recenzií až tak veľa nie je, väčšinou anglických. Preto sa aj my snažíme túto situáciu zmeniť :)

Výhodné pri voľbe šatky sú aj návštevy podporných skupín, kde sa stretávajú mamičky a vymieňajú si svoje skúsenosti. My naše podporné skupiny obohacujeme tým, že na každé stretnutie (ktoré sa koná raz mesačne) prizývame aj hosťa - slovenský e-shop, ktorý nám zároveň poskytne určitý sortiment šatiek, nosičov a nosičských pomôcok. Na každé stretnutie pozývame iný e-shop. Snazíme sa tak urobiť prehľad mamičkám o možnostiach na trhu a takisto hmatateľne im priniesť rôzne šatky a nosiče.

Táto téma je skutočne veľmi obsiahla a najideálnejší je osobný, telefonický alebo mailový "rozhovor", kde prichádza aj spätná väzba na dané podnety a vieme sa lepšie dostať k finálnemu riešeniu :) Ak by ste teda v tejto reakcii nenašli všetky odpovede, neváhajte sa nám ozvať s doplňujúcimi otázkami, aby sme si bližšie vyšpecifikovali Vaše potreby ;)