Sestrice Kohúty - bavlna


Novučičká a mladá značka, ktorej existenciu datujeme len nedávno, od roku 2015. Jej zakladateľkami sú dve mladé šarmantné mamičky Slávka Chlebová a Barborka Priehodová, inak sestry, ako nám už aj názov značky prezrádza. Prinášajú na slovenský trh šatky s originálnymi slovenskými motívmi, tkané tzv. Atlasovou väzbou.

Prvé kusy - testery

sú vyrobené v dvoch farebných kombináciách – ružovej a tyrkysovej. Materiál 100% česaná bavlna. Šírka 70cm, po opraní cca 67cm. Gramáž 260g/m2, po opraní, kedy sa aj jej dĺžka čiastočne zrazila, 302g/m2. Oba farebné prototypy prešli testovaním a recenziami.

My sme dostali krásny chlapčenský tyrkysový, ktorý nádherne sadol aj našim malým dievčatám ;) Testovali sme ho všetky štyri (Hokši, Danka, Katka, Anka), keďže všetky naše detičky majú iné požiadavky, inú hmotnosť, a teda aj iné testovacie parametre.


Výsledkom je naša unikátna spoločná recenzia, ktorej účastníkmi je Dankin takmer 15kg Riško (18mesiacov), Hokšina vyše 13,5kg Lucka (23mesiacov), Ankin vyše 12kg Viktorko (18mesiacov) a Katkina cca 11,5kg Evka (24mesiacov).

Hmotnosť našich detí a vek nespomíname náhodne

Nie je totiž podstatná len hmotnosť vášho dieťatka, ale aj vek, v ktorom danú hmotnosť dosiahne. Závisí od toho celkové rozloženie váhy dieťatka v šatke a držanie jeho telíčka. Hmotnosťou dieťatka (v závislosti od jeho veku samozrejme) sa nádherne menia a ukazujú jej vlastnosti. A pri Sestriciach je to krásne vidno.

Uvedená gramáž napovedá, že šatky budú nosnejšie a určené pre ťažšie detičky.

Očakávali sme teda nejakú hrubú šatku, po opraní skoro deku.. prvé stretnutie priniesol ale príjemný šok. Bola mäkučká a tenká. Ako každú šatku, bolo ju treba samozrejme trošku zanosiť, aby dosiahla tú „zanosenú“ mäkkosť, no od novoty skutočne veľmi príjemná!

Dostali sme ju síce raz opratú a ožehlenú, avšak veľmi tvrdým šatkám a dekám by nepomohol ani tento prvý pokus o skrotenie.

Čo sa týka šírky,

67cm je úplne v poriadku, navyše po opraní. Mnohé zo značiek uvádzajú štandardnú šírku 70cm, pričom ešte aj pred opraním dosiahnu sotva 66cm. Na väčších detičkách síce cítite každý cm, o ktorý je skrátená, no Sestrice spĺňajú stále normu. Látka navyše dostatočne pruží, čiže aj pri nosení sa akoby ešte „dotiahne“.

Asi všetkých zaujíma nosnosť :)

V tomto je neskutočne čarovná!

Závisí od úväzov, precíznosti viazania a jej pružnosti v závislosti od spomínanej hmotnosti dieťatka.

Pri detičkách do cca 12,5kg (ale stále v závislosti od veku dieťatka, v ktorom túto hmotnosť dosiahne – viď detailný popis v úvode, hmotnosť a vek našich detičiek, s ktorými sme šatku testovali) sme nepociťovali pružnosť, avšak pri nedbalejšom dotiahnutí mierne ťahanie a posúvanie sa látky.

Šatka sa stredne šmýka, čo je veľká výhoda pri doťahovaní alebo pri viazaní uzlov (ktoré sa robia neskutočne ľahko a perfektne). Sú celkom malé (čo môžete vidieť aj na obr. Hokši s Luckou zozadu). Na zimnej bunde môže byť však šmýkanie dosť veľkou nevýhodou. Predísť sa tomu dá vhodným výberom úväzu.

Šmýkanie redukuje aj originálny vzor

Je vtkaný akoby 3D. Vytvára skutočne zaujímavý dojem! Je vystúpený, no nezarezáva sa. Splynie. A veľmi príjemný na dotyk (čo pri vystúpených vzoroch nebýva zvykom) Výnimočná kombinácia :) Pokojne využite úväzy, kde sa kombinuje rub s lícom („zlá“ strana s „dobrou“) – ukáže nádherne.

Späť k nosnosti a pružnosti!

Ako sme spomínali, stanovili by sme orientačnú hranicu cca 12,5kg pri cca 2-ročných detičkách, do ktorej pružnosť až tak nepocítite a vyťahujete z nej hlavne tie najpozitívnejšie vlastnosti. Nad 12,5kg začína postupne narastať. Pri jednovrstvových úväzoch, špeciálne na chrbte (a konkrétne pri Hokši a jej vyše 13,5kg Lucke), sa môžete zabaviť ako pri skákaní na trampolíne :) Budete cítiť akoby mierne nadskakovanie dieťatka, čo môže byť skutočne zábavné pre oboch. A stále pohodlné! Šatka nereže do ramien. Nosnosť obstála!

Keď sa chcete zbaviť pružnosti pri ťažších detičkách, stačí navrstviť úväz. Pri trojvrstvovom sa už opäť definitívne stráca.

Nosnosť v závislosti od úväzov

Už sme zhodnotili, že šatka je nosná aj do cca 14kg. Tie však Hokši testovala na chrbte. Anka, Danka a Katka testovali s rôznymi hmotnosťami klasický Kríž s kapsou vnútri. Katka nemala námietky, no Danke sa pri jej 15kg Riškovi, ktoré dosiahol už v 1,5roku, kríž pod zadočkom dieťatka zarezával viac do brucha, a tým pádom ťahal ramená. Dá sa tomu predísť napr. voľbou iného úväzu alebo chrbtových úväzov. Tam sa nosnosť osvedčila stopercentne.

Suma sumárum

Veľmi zaujímavá a skutočne originálna šatka, ktorá svojimi vlastnosťami prekvapí a zároveň ponúkne komfort a pohodlnosť aj nosičom s ťažšími detičkami. Treba len vhodne voliť úväzy.

Pre pokročilejších viazačov ju odporúčame ako jednu z mála na skutočne celé šatkovacie obdobie, pričom sa nemusíte báť narastaniu kg vášho dieťatka, ani zmien počasia.

Pre začiatočníkov ako hneď druhú alternatívu po „prvej“ elastickej či jemnučkej pevnej šatke (hmotnosť šatky by predsa len mohla úplnému začiatočníkovi mierne skomplikovať viazanie pri novorodencovi).

Ako bonus ju dostanete zabalenú v plátenej taške, čo zvykne byť výsada výhradne zahraničných a drahších značiek.

Web: www.sestrice.com
Fb: www.facebook.com/sestricewraps


Text za tím Chcem nosiť pripravili:
Janka Hokši Felcanová, Danka Vargová, Katka Eliašová a Anka Kališová