Podporme zdravý vývoj našich detí


Novorodeniatka, detičky a v podstate každý ľudský jedinec akejkoľvek vekovej kategórie potrebuje lásku, kontakt, nehu či blízkosť. Dospelí s týmito potrebami dokážu lepšie pracovať než deti. Tie prišli na tento svet len nedávno a ešte sa v ňom neorientujú. Nosením dieťatku zabezpečíme všetky spomínané psychologické potreby. Ako ich však nosiť, aby sme okrem psychického vývinu podporovali aj ten fyziologický?

Nosenie detí na tele matky existuje už odpradávna. Kedysi ľudia nerozmýšľali nad tým, či deti nosiť alebo ich niekam ukladať- odkladať. Brali to ako prirodzený spôsob starostlivosti. Neskôr prišli rôzne vymoženosti v podobe zavinovačiek, kočíkov a pod., ktoré sa tvárili, že maminám uľahčujú starostlivosť o dieťa. Výskumy a štúdie za posledné roky však preukazujú, že nie každá poloha, ktorá sa v danom období pre dieťa odporúčala, je taká ideálna pre jeho fyziologický vývoj. Do sveta sa tak opäť pomaly vracia filozofia nosenia, ktorá vychádza primárne zo psychologických benefitov ako pre dieťa tak aj pre matku. O čosi pomalšie však prenikajú do jednotlivých krajín aj poznatky o pozitívnom vplyve na bedrové kĺbiky dieťatka a podpora prirodzeného vývoja chrbtice.

Priekopníkom na túto tému je uznávaný nemecký odborník, Dr. Ewald Fettweis. Svoje poznatky sumarizuje o.i. vo svojej knihe Hüftdysplasie - Sinnvolle Hilfen für Babyhüften, 2004 či článku, ktorý vyšiel v roku 2010 v nemeckom odbornom časopise Orthopädische Praxis a má slúžiť ortopédom ako zdroj informácií k problematike nosenia malých detí. Okrem toho, že si jeho celé znenie môžete vďaka uznávaným lektorkám nosenia z Českej Republiky prečítať v češtine, nižšie nájdete v stručnosti spísané správne polohovanie dieťaťa pri nosení v šatke alebo ergonomickom nosiči.

Dieťa sa rodí s pokrčenými a naširoko roztiahnutými nožičkami

Tie by sa nemali nasilu naťahovať a spájať, k čomu ale dochádza pri vkladaní do zavinovačky. Keď sa zabudlo na nosenie a prišiel trend kočíkov, pre zdravý vývoj detských kĺbikov sa zaviedlo používanie tzv. poštoliek, ktoré sa deťom viazali na plienku, aby im držali nožičky dostatočne ďaleko od seba.

Ideálne formovanie nožičiek, resp. bedrových kĺbikov

Kontroluje sa do jedného roku života dieťaťa a nastáva vtedy, keď sú nohy dieťaťa pritiahnuté k telu v uhle cca 100 stupňov a zároveň roztiahnuté do šírky v uhle cca 40 stupňov - abdukčno flekčná poloha (tzv. podsadenie v nosičskej terminológií, kde sú kolienka vyššie ako zadoček). Túto teóriu si môžete na svojom novorodeniatku aj sami otestovať - ak ho zdvihnete, zaujme ju samo. POZOR, neplatí to pri starších deťoch. Reflexy sa časom vytrácajú.

Pozor na nosiče, ktoré nepodporujú zdravý vývin kĺbikov!

Pri nosení v šatke alebo ergonomickom nosiči dokážete túto polohu dosiahnuť. Opačným prípadom sú nosiče tzv. klokanky, ktoré majú veľmi úzky pás látky medzi nôžkami dieťatka (podobne ako nohavičky) a dieťatku nôžky tým pádom visia. Je teda nielen doslova zavesené za svoje genitálie, no nevie ani zaujať polohu nožičiek/kolienok v správnom uhle so zadočkom, keďže mu ich gravitácia ťahá smerom nadol. Taktiež je kvôli tejto polohe nútené držať neprirodzene vystretý chrbátik, čo v mnohých prípadoch ešte podporuje aj vypolstrovaná chrbtová opierka (ergonomické nosiče ju majú mäkkú).

Uvedené poznatky zhŕňa a podporuje aj Medzinárodný inštitút dysplázie bedrového kĺbu (International Hip Dysplasia Institute).

Ako by sa mala prirodzene vyvíjať chrbtica?

Novorodenec má tvar chrbtice zahnutý do písmena C, tzv. kyfóza. Kým sa mu vyformuje do žiadaného tvaru S, trvá to približne rok. Prvé prehnutie prichádza pri spevnení krčného svalstva (keď už dokáže udržať hlavičku). Druhé pri spevnení hrudného svalstva (keď si dokáže samo sadnúť). Tretie, finálne, pri spevnení bedrového svalstva (keď sa už dokáže samo postaviť).
Tak, ako by sme nemali nútiť dieťa do týchto vývojových krokov, nemali by sme mu ani narovnávať chrbticu neustálym polohovaním na tvrdú podložku. Chrbtica sa sama prispôsobí danému vývojovému štádiu.

Nosenie tento prirodzený proces podporuje zo všetkého najviac. Jedným z pravidiel nosenia detičiek v šatke aj ergonomickom nosiči je guľatý chrbátik (v neskoršom veku si ho deti automaticky vystierajú).

Prof. MUDr. Velemínsky, 333 otázok pre pediatra: "Tak, ako nie je potrebné narovnávať krivé nožičky dieťaťa, aby rovno rástli, nie je potrebné narovnávať ani jeho chrbátik, skôr ako sa bude narovnávať sám. Dieťa strávilo predsa veľa mesiacov v maternici stočené do guľata. Ak si niekto myslí, že po pôrode je pre dieťa narovnanie chrbtice to najpodstatnejšie, má laickú predstavu. Dvojité zaoblenie chrbtice a stavcov vo forme S sa vytvára až postupne v priebehu motorického vývoja dieťaťa. Z tohto hľadiska je nefyziologické skôr ležanie v postieľke, pretože k narovnaniu chrbtice nedochádza vďaka rastúcej sile svalov, ale vďaka gravitácii, proti ktorej nemôže dieťa v prvých mesiacoch ešte nič robiť. Je tomu potrebné predísť. Stavce dieťaťa nesmú byť stlačované. V maternici plávalo dieťa vo vode, stavce boli zaguľatené a nie stláčané. Podmienka "beztiaže" už ale nie je splnená. Tomuto nebezpečiu sa dá predísť, keď použijete šatku na nosenie, ktorá svojou napätou látkou pôsobí ako podpora držania tela dieťaťa, takže sa tak zabráni namáhaniu stavcov. Najčastejší argument proti noseniu novorodencov je obava, že by sa mohla poškodiť chrbtica dieťaťa. Všetci ľudia, ktorí ale dnes sedia s poškodenou chrbticou u ortopédov, ležali s veľkou pravdepodobnosťou ako bábätká ako sa patrilo na chrbte. Novorodenci, ktorých matky nosia v šatke sa podľa Dean a Geber vyvíjajú lepšie, než deti, ktoré strávia väčšinu času v detskej postielke."

Ďalšie názory prevažne nemeckých odborníkov si môžete prečítať TU.

Jana Felcanová

Článok napísaný pri príležitosti Medzinárodného týždňa nosenia deti 2015 pre portál izdravie.sk