Plac v satke

Dobry den, chcela by som sa opytat na nosenie v satke. Mala ma 6 tyzdnov a ked ju skusam vlozit do satky a nosit velmi place. Skusala som rozne polohy a zatial nic nezabera. Vyzera to, ze sa jej nepaci ked je tak utiahnuta a nemoze sa hybat. Viete mi prosim poradit kde moze byt chyba, ci ja viazem zle alebo sa dietatku vazne moze nepacit nosenie v satke?
Dakujem, Martina

Dobrý deň Martinka!

Detičky sú na nosenie "zvyknuté" už od nosenia v brušku. Ak boli aj následne po pôrode z bruška v dostatočnom kontakte s maminou (alebo aj ocinom), nemajú problém so šatkou alebo nosičom. Základom nosenia je totiž kontakt, ktorý detičky vyžadujú a potrebujú. Nosiče a šatky nám len pomáhajú im ten kontakt dávať neustále, no popri tom existovať aj v reálnom živote - obriaďovať domácnosť, choditť von a pod.

Skúste odsledovať jeho signály. Kedy zaplače a dá najavo, že sa mu niečo nepáči.

Tých dôvodov môže byť totiž viac. Niekedy bábenkám vadí, že majú príliš roztiahnuté nôžky a chcú ich dávať skôr na žabku, iné naopak. Skúste si pozrieť naše video základného úväzu, kde hovoríme aj o tom, ako dostať dieťatko do polohy, ktorú potrebuje.

Čo sa týka prílišného dotiahnutia - niektoré detičky potrebujú byť utiahnuté akoby viac, iné menej.

Tiež môže závisieť od "fázy", v ktorej dieťatko do šatky dávate. Môže byť príliš unavené alebo chce vykonávať inú činnosť - napr. vylučovať, dojčiť sa a pod. Dojčenie mu môžete ponúknuť aj v šatke na upokojenie.

Skúste sa poprípade počas viazania aj pohupovať alebo mu spievať.

Podobnú otázku sme raz už v našej poradni zodpovedali, skúste si poprípade na doplnenie informácii prečítať aj ju.

Ak by sa Vám nepodarilo nájsť tú drobnosť, ktorá vám obom spôsobuje nepohodlie, odporúčame skontaktovať sa s poradkyňou nosenia z Vášho mesta. Pozorovaním viazania dokáže odsledovať momenty, kedy je dieťatko nespokojné a taktiež pomôcť s úväzom, ak by tam bola nejaká nuánsa ;)

Veríme, že sa už čoskoro budete obaja spokojne nosiť! ;)