Opúchanie nožičiek

Dobrý deň, 7-týždňovú dcérku si viažem do pevnej šatky vertikálne (kvôli refluxu). Včera som si ale všimla, že jej opuchli nôžky, cca po 3 hodinách nosenia. Aj ona sa už začala mrviť, len ťažko povedať či z nepohodlia, bola už aj hladná. Predtým som to nepostrehla. Z čoho ten opuch môže byť? Zlá poloha? Príliš tesný / voľný / neforemný úvez? Som začiatočník, a vždy keď si ju naviažem, po nejakej chvíli zmení polohu, zosunie sa mi nižšie, chrbátik má ohnutý doboku... čiže hoci v šatke, pridržiavam ju rukami.
JANA

Jani, určite by bolo dobré sa na to pozrieť - celkovo na úväz aj opuch nožičiek. Zosunutie nižšie a takisto aj chrbátik ohnutý doboku by totiž mohol znamenať slabo dotiahnutý úväz, no takto sa to nedá konštatovať definitívne. Ak ste z Bratislavy, skúste navštíviť niektorý z našich prebiehajúcich kurzov s tým, že sa s nami vopred dohodnete a môžme sa na úväz spolu pozrieť. Alebo taktiež prísť na niektoré zo stretnutí alebo podporných skupín, ktoré organizujeme. Poprípade, ak by ste mali záujem, aj osobné poradenstvo.

Čo sa týka opuchu nožičiek, má na to vplyv jednak teplo a takisto tento jav u tak malých detičiek nie je ojedinelý  ani podľa českej lekárky a zároveň lektorky nosenia Anky Kšírovej: "V šatke alebo v ergonomickom nosiči sa môže trošku spomaliť návrat krvi z povrchových žíl na nožičkách miminka. Povrchové žily však zodpovedajú za minimum krvnej cirkulácie v nožičke. Nie je tak ohrozený prívod krvi, pretože tepny, ktoré vedú krv od srdca, smerujú hlboko pozdĺž kosti. Teda nie je ohrozené ani zásobenie kyslíkom. Výsledkom teda je, že tekutiny v nožičke zostane trošku viac a nôžka opuchne alebo aj trošku sfialovie (žilová krv je tmavšia, pretože je odkysličená). Povrchové žily majú zároveň spojky do tých hlbokých, takže krv tam mieriť môže, avšak trvá to pomalšie. Vývoj nohy alebo spokojnosť dieťatka to nijak neohrozuje. Zvyčajne tento jav totiž zmizne vo chvíli, keď začne dieťatko nôžkami hýbať alebo kopkať."

Nepoukazuje to jasne ani na to, či sa kvôli tomu dieťatko zobudilo. To ste skonštatovali aj vy ;) Detičky sa väčšinou zvyknú budiť na nepohodlie alebo naň aj reagovať plačom. Keď napr.dieťatku, ktoré ešte nie je pripravené roztiahnuť nôžky, no mať ich na žabku, tie nôžky akoby silnejšie rozťahujete, ihneď začne protestovať. Pri vyššie opísanom príklade by to platilo obdobne.