Nosenie novorodenca,nosic/satka?

Dobry den prajem,
o noseni som vela citala,ale priznam sa,napriek mnohym precitanym clankom a receziam sa v tom trochu stracam. Babatko este len cakame (termin sme mali pred 3 dnami ;) ),ale nosit by som chcela,min.doplnkovo - doma,vylety. Plus pocitam s tym,ze planuje nosit aj manzel. Moja vyska je 170 (konf.velkost pred teho 38/40), manzel asi 178 cm (stihly), velmi sa mi pacia (vizualne) nosice liliputi. Vedeli by ste mi poradit,ci je naozaj vhodny od narodenia (pisu tak na ich stranke,ze od 3,5 kg dietatka),alebo je lepsie zacat satkou? Satky su tiez nadherne od roznych vyrobcov,ale ktoru znacku/zlozenie/velkost by ste nam odporucili ako zaciatocnikom,tak aby sa dala vyuzit aspon do roka dietatka?
Dakujem!

Novorodencov je možné nosiť v nosičoch, ktoré sa dajú pre dieťatko buď nastaviť posťahovaním (ako napr. Storchenwiege, Bondolino, EmeiBaby; Fidella Fly Tai, Zumbucca - cca od 4.týždňov, ...) alebo vložiť ich dnu pomocou intergrovanej novorodeneckej vložky (napr. Manduca, Boba) alebo externej novorodeneckej vložky (napr. Ergo Baby Carrier, Tula, Beco). Patrí sem aj Lilliputi. Celkový prehľad a triedenie do týchto kategórií si môžete pozrieť aj v našej záložke "Typy nosičov".

Odpoveď je teda ÁNO - môžete v ňom nosiť aj novorodenca. My štandardne odporúčame pre novorodeniatko radšej šatku alebo ak nosič, tak nastaviteľný (ako sme písali vyššie) - aby z neho dieťatku nôžky trčali von a nemalo ich schované dnu, keď je vložené do novorodeneckej vložky. Je to z toho dôvodu, aby malo voľné chodidlá a nemohlo sa od ničoho akoby odrážať. Detská nôžka sa stále vyvíja a dostávala by tak aj tlak na bedrové kĺbiky.

Všetko je však aj otázkou preferencii nosiaceho. S kľudným svedomím teda môžete nosiť aj vo vami zvolenom nosiči, ak sa v ňom vy aj bábätko budete cítiť dobre. Ergonómiu spĺňa, a to je dôležité.

Celkovú problematicku pri výbere šatky pre začiatočníka sme stručne zhrnuli v tejto odpovedi našej poradne. Skúste si ju pozrieť, aby ste dostali lepší prehľad a dokázali sa tak presnejšie rozhodnúť podľa vašich preferencii, keďže v súčasnosti je trh so šatkami skutočne obrovský.

Ak by ste mali ďalšie doplňujúce otázky, pokojne nás kontaktujte.

Prajeme veľa pohody pri nosení. Je úžasné, že si o ňom informácie hľadáte už teraz! ;)