Manduca


Manduca je jedným z najpredávanejších ergonomických nosičov na našom trhu. Produkt nemeckého výrobcu, ktorého základná edícia je vyrábaná v Číne a ostatné edície v Českej republike.

Nosič je výrobcom určený pre deti od 3,5kg do 20kg. Podľa mňa je však najvhodnejší pre vek približne 3 až 18 mesiacov. Dieťa mladšie ako 3 mesiace (na tejto foto má naša Evka cca 3 mesiace) nie je jednoduché v ňom správne napolohovať, “stráca sa” v ňom. Vo veku približne 18mesiacov (moja dcéra mala vtedy cca 80cm a 11kg, viď obrázky nižšie) začína byť dieťaťu malý - chrbtová opierka je mu úzka (siaha len do polovice stehien), i krátka. Nosič je síce bez problémov možné používať i naďalej, predpokladám však, že už ani dieťaťu nie je natoľko pohodlný. Toto je podľa mňa čas, kedy je vhodné prejsť na väčší, batoľací nosič.

V Manduce sa dá nosiť na bruchu, na boku i chrbte. Keď nosíte vpredu, máte možnosť si ramenné popruhy na chrbte prekrížiť, čo ocenia najmä postavy s útlym chrbtom.

Vnútorná časť nosiča je šitá zo 100% biobavlny, vonkajšia časť z 55% konope/45% biobavlny (limitovaná edícia zo 100% biobavlny). Materiál je na pocit príjemný, no zároveň pevný.

Škála farebných prevedení

nie je príliš široká, ide väčšinou o jednofarebné varianty. Výrobca však každý rok prichádza s limitovanou edíciou, ktorá ponúka i pestrejšie farby a vzory.

Bedrový pás

 je široký a dosť tvrdý, pevný, „neláme sa“, čo mne osobne veľmi vyhovovalo. Dá sa upraviť od 72cm až do 140cm, čo ocenia nosiaci s uzučkým i širokým pásom. Spona na bedrovom páse je istená trojmo (pri ostatných nosičoch väčšinou len dvojmo), čo robí Manducu skutočne bezpečným nosičom.

Ramenné popruhy

sú dostatočne široké a dobre vypolstrované, takže ma nikde netlačili ani neťahali. Za menšie negatívum považujem to, že po dotiahnutí ramenných popruhov a bedrového pásu sa zvyšná časť popruhu nedá zrolovať a zachytiť gumičkou a teda trošku nepekne vysí kade-tade :)

Chrbtová opierka

je v porovnaní s inými nosičmi pevnejšia, hrubšia, čo môže byť v teplejších mesiacoch nevýhodou. Pomocou zipsu sa dá predĺžiť, čo oceníte ako podporu hlavičky, keď menšie dieťa zaspí. Pri väčších deťoch (po cca 6-8mesiacoch) sa chrbtová opierka môže predĺžiť nastálo, aby tak siahala do vyššej časti chrbátika a tak mu poskytla lepšiu podporu. V oblasti nožičiek dieťaťa je mäkké polstrovanie, takže Evka nikdy nemala nožičky otlačené.

Novorodenecká vložka

Každá Manduca má integrovanú novorodeneckú vložku a teda sa dá použiť už od narodenia. Ako menšiu nevýhodu vnímam to, že sa nedá vybrať, hoci sa dá pekne poskladať vo vnútri nosiča a zaistiť elastickými patentkami, takže sa nedá povedať, že by prekážala.

Kapucňa

je schovaná vo vrchnej časti chrbtovej opierky, vždy pripravená na použitie. Keď ju vyberiete, uvoľní sa vám vrecko, do ktorého si môžete uložiť drobnosti. Okrem tohto vrecka nemá nosič žiadnu kapsičku či iný úložný priestor, čo sa mi zdalo trošku nepraktické.

Cena

je v porovnaní s inými nosičmi vyššia, od cca 100Eur do cca 130Eur, no napriek tomu si myslím, že ide o veľmi dobrú investíciu.

Údržba

je jednoduchá, nosič je možné prať v práčke na 30C. Praním však farba čiastočne stráca na kvalite, čo nepoteší.

Veta na záver:

Nosič vhodný pre deti vo veku 3-18mesiacov, pre nosičov rôznych postáv, obľubujúcich pevné bedrové pásy a neočakávajúcich širokú paletu farieb a vzorov na výber.

Výhody:

prírodný materiál, integrovaná novorodenecká vložka, dobré polstrovanie, pevný bedrový pás, nastaviteľná na rôzne typy postavy, chrbtová opierka sa dá predĺžiť, pracka bedrového pásu má o jedno istenie viac

Nevýhody:

vyššia cena, obmedzená farebná a vzorová škála, menšia stabilita farby látky, chýba kapsička na drobnosti, hrubší materiál na leto, chrbtová opierka sa nedá rozšíriť, nedajú sa uchytiť zvyšné pásy popruhov, nedá sa kompaktne zložiť (keď ju má nosiaci na sebe, no dieťa nie je v nosiči)


Katarína Eliašová