bkm a šatka

Dobrý deň,

rada by som sa Vás opýtala, či máte nejakú radu ohľadom šatkovania a bkm. Mám 9 týždňové bábätko a snažím sa o bkm po prvý krát. Dcérku nosím niekoľko hodín denne v šatke, vďaka čomu lepšie zvládam staršie dieťa a domácnosť. Problém je v tom, že keď si ju uviažem a ona počas nosenia začne dávať signál na cikanie, kým ju dám von, už je pocikaná. Neviem si predstaviť, že by som si ju stále uväzovala a vyberala na signály (niekedy aj plané poplachy) a tak jej dávam do šatky plienku, pretože keď som skúsila bez, ocikala ma. Existuje nejaký spôsob (úväz), ako dať vycikať dieťa v šatke, či treba ho vždy vybrať? Keď tuho zaspí a zobudí sa dajme tomu po dvoch hodinách, nemáva pocikanú plienku, avšak keď je v šatke a nespí a dojčí sa, ciká často. Ďakujem za radu! :) Soňa

Dobrý deň, Soni!

Pre takéto prípady sú ideálne tzv.predviazané úväzy, do ktorých bábo len vložíte a zatiahnete a takisto rýchlo povolíte a vytiahnete, pričom šatka zostáva stále na Vás a nikde nevisia "zbytočné" pásy.

Toto spĺňa asi najviac jednoduchý kríž alebo kríž s krúžkom.

Perfektný je aj Ring Sling (dá sa v ňom nosiť aj vpredu, nielen naboku). Jeho nevýhodou je, že primárne ťažisko spočíva len na jednom ramene (je to cítiť aj keď nosíte ťažšie dieťatko vpredu). Keď budete ale častejšie nakladať a vykladať, nie je problém prehodiť si ho medzi tým po cca pol hodinke aj na druhé rameno. Použiť sa dá aj nešitý Ring Sling.

Nám sa osvedčil aj "klasický" Kríž s kapsou dnu, ale s kratšou šatkou, kde sa robí uzol pod zadkom dieťatka, a tým pádom sa tiež ušetrí nejaký čas. Alebo dokonca sa namiesto uzla použije krúžok. Rýchlejšie sa tak povolí šatka. Netreba sa trápiť s uzlom :)

A napokon, samozrejme, plne prackový nosič. Ale to len tak na okraj, keďže ste sa pýtali na šatku :)

Výhodou pri všetkých spomínaných úväzoch je, že sa robia s krátkou šatkou. Máte tým pádom na sebe aj menej materiálu. Ak by Vám tieto úväzy vyhovovali, no máte napr. dlhšiu šatku (klasickú odporúčanú dĺžku pre Vašu konfekčnú veľkosť), nie je problém ju skrátiť na požadovanú, aby ste si užívali skutočne ten pravý komfort :) a zo zvyšku si môžete dať ušiť napr.aj nejaký doplnok ;)

Prajeme veľa úspechov a radosti nielen z nosenia, ale aj z bezplienkovania!